Kaj vemo o času? Da gre in mineva.

--- Feri Lainšček: Prosti čas

21. marec – svetovni dan poezije


UNESCO je leta 1999 današnji dan razglasil za svetovni dan poezije z namenom promoviranja branja, pisanja, objavljanja in učenja poezije po vsem svetu. UNESCOV namen je zagotoviti prepoznavnost ter spodbuditi nacionalna, regijska ter mednarodna poetska gibanja.

Poezija je prostor, v katerem se srečujemo skozi besedišča vseh barv, ritmov in zvokov, ki ujamejo bistvo človeškega bitja, njegove občutke ter dialog in sporazumevanje. Pesniki širijo brezčasna sporočila in so včasih vzvodi in priče pomembnim družbenim ter zgodovinskim spremembam, včasih pa nam njihovi verzi zgolj pomagajo pri iskanju duševnega miru in lastnega bistva. Vsak jezik ima svojo poezijo in vsak človek ima svoj ključ do poezije.


"Pesem je dih, ki pomeni življenje, zato ne potrebuje slave in čaščenja, saj je že sámo življenje največja nagrada. Biti znan pesnik pomeni, da si ločen od pesmi. Da hodiš po svetu preklet, ker si prodal svojo pesem minljivosti, četudi si mislil, da je večnost. " (Ivo Svetina, 2019)


Želim vam lep svetovni dan poezije, tudi prvi dan pomladi. Izkoristite ta čas, ko ostajamo doma, da bi ostali zdravi, tudi za poezijo. Preberite pesem, dve, tri … Verjamem, da bo vaš dan zato še lepši, prijaznejši, mirnejši.

Na tej povezavi si lahko preberete letošnjo poslanico ob svetovnem dnevu poezije predsednika Društva slovenskih pisateljev: Poslanica ob svetovnem dnevu poezije

Priloge

Povezave do poezijie
Pablo Neruda, Martha Medeiros; prevod Jože Udovič
Feri Lainšček PROSTI ČAS
Tone Pavček
Povezave do poezijie
Pablo Neruda, Martha Medeiros; prevod Jože Udovič
Feri Lainšček PROSTI ČAS
Tone Pavček