Kjer besedam spodleti, glasba govori.

--- Hans Christan Andersen

PRISLUHNI PRAVLJICI - 2. april – mednarodni dan knjig za otroke 2020


Praznovanje mednarodnega dneva knjig za otroke je predlagala Jella Lepman, soustanoviteljica Mednarodne zveze za mladinsko književnost (IBBY), na 10. mednarodnem kongresu IBBY, ki je bil v leta 1966 v Ljubljani.

Od leta 1967 dalje tako vsako leto 2. aprila – na rojstni dan Hansa C. Andersena – praznujemo mednarodni praznik, s katerim spodbujamo ljubezen do branja in mladinskih knjig. Ob tej priložnosti vsako leto druga nacionalna sekcija pripravi plakat in poslanico. Med slovenskimi avtorji so do sedaj imeli čast sodelovati: leta 1968 je pisatelj France Bevk napisal »Poslanico otrokom vsega sveta«, leta 1970 pa pisateljica Ela Peroci poslanico z naslovom »Otroci – kaj vam pomenijo knjige?« Leta 1997 je Slovenska sekcija IBBY pripravila poslanico »Otroštvo je poezija življenja. Poezija je otroštvo sveta«, ki jo je napisal pesnik Boris A. Novak, plakat pa je ustvaril ilustrator Matjaž Schmidt.

»Lakota po besedah«

Slovenska sekcija IBBY je pripravila poslanico in plakat tudi letos. Poslanico z naslovom »Lakota po besedah« je napisal Peter Svetina, plakat pa je ilustriral Damijan Stepančič, ki si je zamislil tudi vabilo k praznovanju v obliki kocke.

Prisluhnite pravljici

Ob tej priložnosti vam podarjam pravljico. Prisluhnete ji lahko na spodnjem posnetku. Hkrati pa vas spodbujam, da danes tudi vi preberete pravljico – svojim otrokom ali sami sebi. Vaša knjižničarka Metka Kostanjevec

Priloge

Prisluhni pravljici, 2. april - mednarodni dan knjig za otroke 2020
Prisluhni pravljici, 2. april - mednarodni dan knjig za otroke 2020