Otvoritev razstave o zgodovini šole


170 let Prve

Avtor objave: Darja Emeršič, Datum objave: 2. 10. 2020, Datum poteka: ni podatka

Danes je za našo šolo pomemben dan. V okviru praznovanja 170. obletnice Prve gimnazije odpiramo stalno razstavo o zgodovini šole.

Razstava nas časovno popelje vse od leta 1850, ko je v Mariboru nastala nižja realka, predhodnica današnje Prve gimnazije, pa vse do danes.

Razstava je sestavljena iz osmih panojev, ki so obogateni s QR kodami, preko katerih lahko dobite dodatne informacije o obdobju, prikazanem na posameznem panoju.

Razstavo si je mogoče ogledati iz obeh smeri, od preteklosti do danes in od današnje Prve gimnazije do njene preteklosti, zato ima razstava simbolično dva naslova: Realna Prva in Prva Realna, odvisno od smeri ogleda. Razstava se nahaja na stranskem stopnišču šole.

Prav tako smo z razlogom izbrali datum otvoritve, tj. 2. oktober, ker se je na ta dan leta 1873 začel pouk na višji realki, v novo zgrajeni stavbi, današnji »Lepotici na Maistrovem trgu«.

Župan dr. Reiser je takrat v slavnostnem govoru ob otvoritvi nove šole (stavbe današnje Prve gimnazije) med drugim povedal: »… TA LEPI DOM ZNANOSTI in OMIKE STOJI … Zgradba je dokončana, je okras mestu, deželi in državi za sedanjost in prihodnost …« V imenu občine je predal stavbo učiteljstvu z željo, da bi bila ta »hiša mesto znanja in vzgoje«, da bi iz nje prihajali mladi ljudje, predani znanosti.

Takratni ravnatelj Essel je obujal spomine na začetek gradnje: »Zdaj ko stavba stoji, je to hiša harmonije, za učence, ki odhajajo v življenje, pa mora biti hram, v katerem se dobro združuje s koristnim.«

Zgovoren je bil tudi takratni deželni šolski nadzornik dr. Vrečko. V svojem govoru je med drugim poudaril in skoraj preroško zaključil: »Šola bo v stanju plemenititi te in še naslednje generacije in jih voditi k napredku. Ta zavod bo vodil k resnični humanosti, bo vzgojna ustanova višje stopnje … Prihodnje stoletje bo temu potrdilo, da ta hiša ni le sijajna po obliki in obsegu, ampak po svojem dejanju, kjer bo znanost v soglasju z notranjostjo.«

Danes lahko k temu samo prikimamo in se ponašamo s tem, da tudi vsi mi soustvarjamo bogato zgodovino naše Prve, zato vljudno vabljeni k ogledu razstave.

Da bo zato današnji dan poseben,

vam želimo avtorji razstave: Darja Emeršič, prof., Boris Ferk, prof., Marija Repina, prof., in dr. Nataša Smolič, prof.