Aleksandra Mohorko, Za devetimi gorami...


Razstava Avla

Avtor objave: Natalija Rojc Črnčec, Datum objave: 13. 3. 2023, Datum poteka: 13. 6. 2023

Z razstavo Za devetimi gorami nam je Aleksandra hotela pobližje predstaviti teme iz slovanske mitologije oziroma folklore. Mlada umetnica obvlada različne tehnike, kot so akvareli, pasteli, akrili, oljna tehnika in digitalne slike. V slovanski mitologiji so zajete starodavne pripovedi o legendarnih slovanskih božanstvih in verovanju naših prednikov. Slovani so božanstvo ločili na dva dela, in sicer na dobro in slabo. Prav tako je tudi Aleksandra na platnu skupaj upodobila Morano, ki je bila staroslovanska boginja smrti, zime in teme, ter Živo, boginjo življenja. 


Upodobljenih je kar nekaj bajeslovnih bitij, kot so na primer sojenice oziroma vile rojenice, ki odločajo o novorojenčkovi usodi, ter Veles, bog živine, pašnikov, plodnosti in poljedelcev. 


Opazimo lahko dve sliki Leptirice, ki jih je Aleksandra upodobila po srbski grozljivki. Poleg tega sta upodobljena tudi lika, ki sta še danes blizu našemu prostoru in nam dobro poznana, Kurent, ki odganja slabo in prinaša dobro ter Zeleni Jurij, ki odganja zimo in prinaša pomlad.


Upodobljena pa je tudi triglavska roža, ki je povezana z legendo o Zlatorogu. Imel je čudežno moč, iz njegove krvi pa so zrasle čudodelne rože. Zlatorog je jezen odšel, a njegov zaklad je ostal skrit v gorah pod Triglavom. In morda smo ravno danes Za devetimi gorami našli del njegovega zaklada - umetnost. 
Zapisala Stella Pogačič.
Razstavo si lahko ogledate do 10. 4. 2023 v Mladinskem razstavišču Avla ali v e- Avli na spletni povezavi: 


https://www.prva-gimnazija.si/e-avla/aleksandra-mohorko-za-devetimi-gorami-10-3-2023-10-4-2023?zbirka=Razstave

Album fotografij