Mladinsko razstavišče Avla

--- Kulturni veter v začetku sedemdesetih.

nazaj na seznam vseh dejavnosti

Mladinsko razstavišče Avla


Na Prvi gimnaziji je zavel nov kulturni veter v začetku sedemdesetih. Dne 8. februarja 1972 je bilo ustanovljeno mladinsko razstavišče Avla. Tako je MKUD (Mladinski kulturni center) Prve gimnazije pridobil še likovno razstaviščno dejavnost. Pobudnik, ustanovitelj in prvi umetniški vodja Avle (ter mentor in režiser mnogih prireditev zunaj nje) je bil profesor na Prvi gimnaziji, akademski slikar Marijan Remec.

»Začetek je bil kot pravljica. Avla je bila zanemarjena veža, v njej sta bili sama ropotija in prah,« je nekoč zapisal profesor Prve gimnazije, akademski slikar Marjan Remec, nekaj let po ustanovitvi mladinskega razstavišča Avla na nekdanjem Leninovem trgu 1.

Zastavil je podjeten koncept in mu ostal zvest polnih 25 let: razstavljanje del priznanih avtorjev in predstavljanje mladih še neuveljavljenih umetnikov. Že začetek je bil simboličen: razstava mladih likovnikov ob kulturnem prazniku leta 1972. Prav ambiciozna želja po predstavljanju priznanih avtorjev mladim je nemalokrat vznemirila mestne oblasti, a se mladi zagnanci s svojim mentorjem niso dali. Ostali so zvesti prepričanju, da ambicioznost ni nikoli pretirana, in so v Avli poleg razstav prirejali tudi recitale, literarne večere in druge akcije … te besede je v Zbornik Prve gimnazije, ki je izšel ob njeni 150 letnici, zapisala Mojca Redjko profesorica na Prvi gimnaziji in zdaj že dolgoletna koordinatorica MKUD-a.

Programska shema Avle

Programska shema Avle, ki si jo je zamislil in dolga leta tudi izvajal profesor Remec, je tudi po njegovi upokojitvi ostala ista. Še vedno se v Avli izmenjujejo predstavitve likovnih stvaritev uveljavljeni umetnikov in tistih, ki se na likovnem področju šele urejujejo. Ob 150 letnici Prve gimnazije so bila v Avli in v razstavišču Rotovž Umetnostne galerije Maribor, razstavljena dela umetnikov, ki so bili dijaki gimnazije ali pa so tukaj službovali kot učitelji likovne vzgoje in umetnostne zgodovine. Ta razstava je pokazala, da se Prva gimnazija lahko pohvali z imeni, ki so trdno zasidrani v slovenskem likovnem prostoru.

Avla je še vedno in predvsem prostor, ki je namenjen dijakom Prve gimnazije. Prostor, ki jim ponuja možnost spoznavati sodobne tokove likovne umetnosti; prostor, v katerem se počutijo sproščeno do te mere, da v njem ob odprtjih z veliko mero entuzijazma izražajo svojo naklonjenost razstavljenim delom in njihovim ustvarjalcem ter hkrati sooblikujejo razstavo.