Gledališka šola Prve gimnazije Maribor

--- Generacije ustvarjalnih in prodornih mladostnikov.

nazaj na seznam vseh dejavnosti

Gledališka šola Prve gimnazije Maribor


Gledališka šola Prve gimnazije Maribor prehaja letos v tretje desetletje neprekinjenega delovanja. Kulturno umetniško izobraževanje deluje kot obšolska dejavnost v okviru Mladinskega kulturno umetniškega društva Prva gimnazija. Iz naših vrst niso zrastli zgolj številni priznani gledališki igralci, igralke, režiserji, dramaturgi, gledališki pedagogi, temveč cele generacije ustvarjalnih in prodornih mladostnikov.

Gledališko izobraževanje v okviru gledališke šole mladim ustvarjalcem ponudi vpogled v različne odrske izraze, od giba in govora do igre z lutko in alternativnega gledališča, pa tudi v ostale segmente gledališča, kot so scenografija, odrska tehnika, oblikovanje svetlobe in zvoka, kostumografija, likovna podoba predstav, oblikovanje gledaliških listov … Dijaki se tako izobražujejo v kompleksno zasnovanem programu, ki jih ne pripravlja zgolj na morebitno profesionalno kariero, pač pa ustvarja tudi gledališko ozaveščene in razgledane gledalce. Vsebinski del vodijo različni zunanji sodelavci, praviloma gledališki režiserji ali igralci.

Gostovanja doma in v tujini

Izkušnje iz domačega prostora bogatimo tudi s številnimi gostovanji doma in v tujini. Vsako leto nastopamo na vsaj štirih festivalih, od tega na vseh največjih amaterskih festivalih v Sloveniji (Vizije, Linhartovo srečanje, Transgeneracije, Čufarjevi dnevi). Naše izkušnje in znanja bogatijo tudi številna pestra izobraževanja na gostovanjih v tujini (Monako, Kanada, Češka, Bosna in Hercegovina, Srbija, Avstrija, Velika Britanija, Španija, Indija, USA … ), kjer se pod mentorskim vodstvom priznanih mednarodnih umetniških ustvarjalcev praviloma udeležujemo tudi gledaliških delavnic. S festivalov se kontinuirano vračamo z nagradami, tudi z najvišjimi, kar izkazuje veliko priznanje našemu predanemu in kakovostnemu ustvarjanju. Med najpomembnejše nagrade štejemo priznanje visoke kakovosti na svetovnem festivalu amaterskih gledališč v Monte Carlu. Zadnja pomembnejše priznanje smo poleti 2018 prinesli iz Amerike. Prejeli smo kar tri nagrade, od tega je Domen Šuman prejel nagrado za nadarjenega mladega režiserja, gledališki ansambel, ki so ga sestavljali Nika Čelan, Sanja Kresojević, Julija Plemenitaš Potočnik, Davorin Juhart, Aljoša Nežmah, Veronika Kukovec ter Jakob Podjavoršek, pa nagrado za ansambel izrednih mladih talentov ter za odličnost predstave.

Javna nastopanja in pridobitev izkušenj

Pridobljeno znanje v Gledališki šoli koristi pri vsakem javnem nastopanju, kar je lahko že intervju za pridobitev delovnega mesta ali ustno spraševanje pred tablo.