Praga in Češki Krumlov


V sredo, 20. 3. 2019, smo se dijaki 3. C, 3. D in 3. F odpravili na potovanje v Prago, glavno mesto Republike Češke. Praga je čudovito mesto tradicije ob plovni reki Vltavi. (Preberi več)

Ekskurzija je bila odlična priložnost za ogled lepo ohranjenega mesta, polnega očarljive arhitekture. Že prvi dan smo imeli priložnost, se kot pravi češki kralji sprehoditi do Staromestnega trga in si ogledati Staromestno hišo, znamenito astronomsko uro in Tinsko cerkev. Spoznali smo ta del mesta in izkoristili prosti čas do naslednjega jutra, ko smo se odpeljali do Praškega gradu in si ogledali katedralo sv. Vida, Zlato uličko, baziliko in samostan sv. Jurija, staro kraljevo palačo in na koncu še Plečnikov vrt. Jožetu Plečniku Praga namreč pripisuje velike usluge, da je danes eno najlepših evropskih mest.

Zanemarili smo rahlo utrujenost in se odpravili do bližnjih Hradčanov, kjer smo si ogledali Strahovski samostan in Loreto, ter po ozkih ulicah sestopili do baročne Male četrti s cerkvijo sv. Nikolaja. Pot raziskovanja mesta nas je pripeljala do Karlovega mostu, ki velja za najbolj obiskano in živahno točko v mestu.

Večer smo izkoristili za druženje s sošolci ter preizkušanje čeških sladic; trdelnik je bila samo ena od njih. Kljub temu da so bile ulice polne, smo se v mestu tudi proti večeru znašli sami.

Zadnje jutro je prišlo prehitro in čakal nas je le še ogled Višegrada, ki se nahaja 3,5 km JV od Praškega gradu na desnem bregu reke Vltave. Z veseljem smo prisluhnili vodički, ki nam je Višegrad predstavila na izredno zanimiv način.

V opoldanskih urah je sledila vožnja do Češkega Krumlova, kjer smo si staro mestno jedro lahko ogledali sami.

Praga je vredna več kot le tri dni ogleda, a smo se žal morali vrniti domov. Poleg tega, da je ekskurzija v Prago pomenila izobraževanje in medpredmetno povezovanje, je bila za nas vsekakor tudi priložnost za nepozaben in kvalitetno preživet čas s prijatelji.

Besedilo: Linda Buzhala, 3. F Fotografije: Stojan Kos, prof.

Prva gimnazija Maribor, Trg generala Maistra 1, 2000 Maribor
Davčna številka: SI41623878, Matična številka: 5085535000

Sistemski piškotki / Nadzorna plošča

Telefon (tajništvo): +386 (0)2 22 85 300
FAX: +386 (0)2 22 85 311


Programska oprema Tronlab, © 2018 - 2019 PRVA GIMNAZIJA MARIBOR / Stil spletne strani Tronlab, vodja projekta BiroNET