Izmenjava s Češkimi Budejovicami


Že štirinajsto leto zapored smo obiskali naše prijatelje iz Čeških Budejovic na jugu Republike Češke. Kakor vsako leto smo tudi tokrat nadvse uživali. Od nedelje do petka, 2.–7. 6. 2019, smo utrjevali znanje angleščine, spoznavali novo kulturo, se razvajali na soncu, veliko hodili in negovali prijateljstvo. (Preberi več)

Med mnogimi zanimivostmi, ki smo jih spoznali, je vredno omeniti mesto Krumlov ter drugi največji grad na Češkem, ki leži na vrhu vzpetine nad tem mestom. Iz grajskega vrta je najlepši pogled na reko Vltavo – po njenem zavoju je dobilo mesto ime - kulturne spomenike in množico ljudi, ki se drenjajo po ulicah. Ne pozabimo na hrib Klet, ki je podobno obiskan kakor naše Pohorje in je le streljaj od mesta Krumlov. Na hrib Klet se včasih valijo trume ljudi, pravijo Čehi, da bi v sončnem vremenu užili lepote nacionalnega parka, del katerega je Klet. Observatorij za opazovanje vesolja, ki je tik pod vrhom, ni nič manj zanimiv.

Češke Budejovice, mesto, kjer smo bili nastanjeni pri čeških družinah, je bilo primerno za naš krepek počitek, hkrati pa odlično izhodišče za odkrivanje zgodovine Južne Bohemije, dela Češke Republike. Poudariti moramo, da so bili naši gostitelji zelo prijazni, ustrežljivi ter pozorni do nas. Zanimiv je bil ogled znane pivovarne Budweiser in gradu Hluboke le nekaj kilometrov iz mesta. Tukaj smo si ogledali grajske sobane, živalski vrt, se zabavali ob športnih igrah in prijetnem klepetu ob pikniku zadnji dan.

Znova smo se prepričali, da je Češka še kako vredna naše pozornosti. Poleg tega pa so prijateljske vezi, utrjevanje angleškega jezika in mnogo drugega spodbuda, da gremo naslednje leto znova na pot.


Miha Debenak, prof.

Prva gimnazija Maribor, Trg generala Maistra 1, 2000 Maribor
Davčna številka: SI41623878, Matična številka: 5085535000

Sistemski piškotki / Nadzorna plošča

Telefon (tajništvo): +386 (0)2 22 85 300
FAX: +386 (0)2 22 85 311


Programska oprema Tronlab, © 2018 - 2019 PRVA GIMNAZIJA MARIBOR / Stil spletne strani Tronlab, vodja projekta BiroNET