Ekskurzija v Kastiljo


Konec avgusta, v času, ko so se poletne počitnice za večino dijakov že skoraj končale, je nekatere od nas čakala še češnja na vrhu torte. Od 26. do 30. avgusta smo se takrat še dijaki 1. in 2. letnika odpravili na 5-dnevno ekskurzijo po prečudoviti Kastilji. (Preberi več)

Po prihodu v Španijo smo prva dva dni preživeli v Madridu, prelepi španski prestolnici, ki nas je takoj očarala s svojo živahnostjo in kulturno raznolikostjo. In kot pravijo Madridčani: »Cuando has disfrutado de Madrid, hay cosas en tu vida que ya nunca vuelven a ser iguales.« To v prevodu pomeni, da ko si doživel Madrid, so stvari v življenju, ki nikoli več ne bodo enake.

Tretji dan smo se po zajtrku napotili do El Escoriala, velikanskega kompleksa z nepredstavljivo zgodovinsko in kulturno vrednostjo. V njem najdemo kraljevo palačo, samostan, baziliko, šolo in panteon kraljev, objekt pa je bil kljub nepredstavljivi velikosti končan v manj kot 21 letih. Za tem nas je pot že ponesla v Segovio, čudovito špansko mestece z bogato zgodovino, ki se lahko pohvali z več kot dva tisoč let starim rimskim akvaduktom, spektakularnim Alcazarjem in velikansko gotsko katedralo, ozke srednjeveške ulice in prijazni domačini pa so tisti, ki mestu dajejo poseben pridih. Z obiskom Segovie in vrnitvijo v Madrid se je naš tretji dan v Španiji tudi končal.

Naslednje jutro smo se z avtobusom odpeljali do še enega prelepega španskega mesta, Toleda. Čarobno srednjeveško mestece, ki je v španski zgodovini nekaj časa imelo tudi vlogo prestolnice, nas je že takoj po prihodu pustilo odprtih ust. Očarani nad njegovo pravljično podobo smo se kmalu izgubili med ozkimi ulicami in pozabili na čas, ki je seveda minil veliko hitreje, kot bi si morda želeli. Napočilo je slovo od Toleda in čas je bil, da se odpravimo še do zadnje postojanke, majhnega mesteca v bližini Madrida, imenovanega Alcala de Henares. Po večernem sprehodu po mestu, ki velja za rojstni kraj Miguela de Cervantesa, in ogledu ene najstarejših univerz na svetu, ki je bila tam zgrajena že leta 1499, smo se polni novih vtisov in izkušenj poslovili od našega četrtega in tudi zadnjega dneva, preživetega v Španiji, saj nas je naslednji dan čakal le še dokončni »hasta luego« in let domov.


Nikolina Barbara Roškar

Prva gimnazija Maribor, Trg generala Maistra 1, 2000 Maribor
Davčna številka: SI41623878, Matična številka: 5085535000

Sistemski piškotki / Nadzorna plošča

Telefon (tajništvo): +386 (0)2 22 85 300
FAX: +386 (0)2 22 85 311


Programska oprema Tronlab, © 2018 - 2019 PRVA GIMNAZIJA MARIBOR / Stil spletne strani Tronlab, vodja projekta BiroNET