22. 6. 2020

Želja po znanju

Avtor objave: Metka Pal / Dijakinja do leta: 1990

Prejšnja Naslednja

Znanje je tisto, ki človeku omogoča, da ima vajeti življenja v svojih rokah in lahko za svoja dejanja prevzame odgovornost.

Sedim na klopci pred Prvo. Prišla sem po navdih. Spomnim se, da je okno naše razredne učilnice gledalo na ta čudoviti park. Vedno sem sedela ob oknu in ta razkošni razgled je pogosto prevzel mojo pozornost med poukom.

Prvo gimnazijo sem obiskovala v časih, ko se je imenovala Srednja Družboslovna Šola. Verjamem, da je prav humanistična vsebina programa vplivala na to, da sem se odločila za poklic poslovnega trenerja, s poslanstvom ustvariti novo prodajno kulturo v Sloveniji, kjer poklic prodajnika spet dobiva tisto spoštovanje, ki si ga zasluži.

Prva gimnazija je bila tista, ki mi je dala samozaupanje na področju znanja. Še danes s ponosom povem, da sem bila dijakinja te šole. Imela sem krasne učitelje. Razredničarko go. Sonjo Maček, ki nam je na prijazen in mehak način dala odločno vedeti, da pri učenju tujega jezika ni kompromisov. To mi je prišlo v življenju zelo prav, saj sem na kakšnem sestanku pogosto bila edina oseba, ki je razumela vse udeležence in se z njimi lahko pogovarjala v njihovem jeziku. 

Legendarni profesor g. Leon Štavbar je obogatil tudi naše bivanje na Prvi. Hvaležna sem, ker me je naučil razumevanja besedil. Zaradi tega sem se kasneje v življenju zelo hitro učila in znala ločiti tisto, kar je pomembno, od tega, kar ni pomembno. In prav pri njegovih urah sem dobila pravo podlago za to, da sem kasneje lahko napisala 4 knjige, ki so postale uspešnice.

Ostalo mi je v spominu, da je zelo pohvalil moj prvi spis, kljub vejicam, ki sem jih postavila malo po svoje.

Na šoli smo se veliko pogovarjali in prav zaradi odprte in svobodne komunikacije smo se počutili varno in udobno. 

Moji sošolci so v življenju uspeli, cvetijo na mnogih področjih, in veselje se je srečati z njimi.

Beseda Prva zelo zaznamuje najstniško obdobje človekovega življenja. To je obdobje, ko se veliko stvari dogaja prvič. Prvič greš z doma v novo okolje, prvič je vse odvisno samo od tebe, nasmehne se ti prva ljubezen … Koliko lepih spominov, ki jih s pomenljivim nasmehom čuva tale čudovita zgradba.  

Iskreno verjamem, da se na gimnazijo vpišejo dijaki, ki želijo vedeti. In prav ta želja po znanju je potencial, s katerim mora šola ravnati z veliko mero občutka. Prvi gimnaziji to uspeva že 170 let. Zato bo vedno Prva!

Ste izpustili zgodbo? Poiščite jo na seznamu zgodb ali se prijavite na naše e-novice.

Seznam objavljenih zgodb Prijava na e-novice