21. 6. 2020

Na Prvi je bilo že prvič tako fajn, da bi šel še drugič!

Avtor objave: Uroš Mencinger / Dijak do leta: 1976

Prejšnja Naslednja

Čeprav se ti zdi, da je bilo v gimnaziji najlepše tisto, kar si izgubil, je bilo najlepše tisto, kar si v gimnaziji imel – nedolžnost.

Maribor ima malo zgradb, ki bi imele čast, ponos, samozavest, ugled, pomen, veličino, položaj, znamenitost, z eno besedo, markantnost. In med temi preredkimi je le ena, ki se je s prav takšnimi čustvi spominja kar 170 generacij! Je zato Prva?

Je Prva zaradi Druge, da jo jezi? Je Prva zaradi stopnic, ki jih je zgladilo največ mariborskega ponosa? Je prva zaradi fontane, ki je napila največ mariborske nedolžnosti? Je prva zaradi Maistra, prvega med našimi generali? Je prva zaradi trga, ker je bil sprva admiralov, ali zaradi cesarja, ker je bil tudi Prvi? Je Prva zato, ker je prva generacija v njej začela že 1850 ali ker je moja generacija že 1972 šla vanjo v prvi razred?

Veliko je zgodovinskih dokazov, da je Prva v Mariboru res prva, a še veliko več je spominov, ki ne potrebujejo dokazov, saj so nepozabni ravno zato, ker so – prvi! Prve, namreč, ne pozabiš nikoli.

Prve sošolke, ki so fike. Prvi sošolci, ki so frajerji. Prvič so starši stara in stari. Prve prfokse in prfoksi, ki nimajo imen, temveč le psevdonime.

Prvo pravo učenje. Prvo celonočno učenje. Prvo spoznanje, da ne znaš. Prvo neznanje, ki ti škodi. Prvo pravo znanje. Prvo znanje, ki ti koristi.

Prvo petelinjenje. Prvo šopirjenje. Prvo hvalisanje. Prvo pravo laganje. Prvi pravi spopad. Prvi pravi pretep. Prvi pobeg. Prvo, kar res boli.

Prva protekcija, zaradi katere nimaš sreče. Prvi šus, zaradi katerega se ti godi največja krivica na svetu. Prvi hakl, ki ga dobiš po pravici. Prvi ukor, zaradi katerega si največji frajer na šoli. Prvi popravni, zaradi katerega si prvič ob najlepše počitnice v življenju.

Prvo skupinsko špricanje. Prvo skupinsko učenje. Prvo skupinsko navijanje. Prve skupinske demonstracije. Prvo skupinsko morje. Prvo sanjarjenje o skupinskem seksu.

Prvi ples na Prvi. Prva zabava punc in fantov s Prve. Prvi hauzbal s sošolci s Prve. Prvi hausarest zaradi pritožb sosedov po prvem hauzbalu. Prvi hora legalis v Mariboru. Prvo ponočevanje po Mariboru.

Prva cigareta. Prvi džoint. Prva pijanost. Prvo bruhanje zaradi pijanosti. Prvi maček po pijanosti. Prvo zaklinjanje: »Nikoli več!« Prva ponovitev, zaradi katere ne moreš nikoli več reči: »Nikoli več!«

Prva vožnja brez vozniškega izpita. Prva vožnja z vozniškim izpitom. Prva praska na očetovem avtomobilu. Prvi karambol z maminim avtomobilom. Zadnji žepni prihranki gredo za prvo totalko.

Prve volitve na Prvi. Prve volitve v življenju. Prvič polnoleten pri fontani, po stopnicah, v Avli in v razredu.

Prvi izpit zrelosti je, ko spoznaš, da nisi več prvi tako kot doma, temveč enak med enakimi tako kot med sošolkami in sošolci na Prvi. Prvi pravi izpit v življenju pa je matura.

Predvsem pa Prve ne pozabiš nikoli zaradi – prve! Prva ljubezen iz gimnazijskih dni. Prva punca. Prva punca s Prve. Prvi randi v parku pred Prvo. Prvi poljub na klopci pod Maistrovo sabljo. Prvi otip v parku za Prvo. Prvo objemanje. Prvo šlatanje. Prvi nedolžni seks. Prvi seks, a ne še do konca. Prvi seks, a prehitro do konca. Prve rdeče rjuhe. Prvo spoznavanje pralnega stroja zaradi teh rjuh. Prvi seks po izgubi nedolžnosti. Prvi pravi seks. In, seveda, prva žena, ki jo spoznaš na Prvi! Na Prvi je bilo že prvič tako fajn, da bi šel še drugič!

Čeprav v gimnaziji ves čas čakaš, kdaj je bo konec, ti je potem celo življenje žal, da je gimnazijski čas tako hitro minil.

Ste izpustili zgodbo? Poiščite jo na seznamu zgodb ali se prijavite na naše e-novice.

Seznam objavljenih zgodb Prijava na e-novice