27. 7. 2020

Danes bomo zmagali

Avtor objave: Drago Završnik / Dijak do leta: 1970

Prejšnja Naslednja

Dne 17. 5.1970 smo se atleti I. gimnazije odpravili na gimnazijado ob 50-letnici Gimnazije Murska Sobota. Na naše veliko presenečenje nas je namesto profesorja telovadbe Lazareviča, ki je zbolel, spremljal prof. sociologije Čuš, ki ni vedel ničesar o razmerju sil v slovenski srednješolski atletiki. Pred začetkom tekmovanja nas je sklical in preprosto dejal: »Danes bomo zmagali!« Nihče si ni upal ugovarjati.

Moja disciplina, tek na sto metrov, je bila prva na programu tekmovanja. Čeprav sem bil tenisač, sem presenetljivo premagal vso slovensko sprintersko elito s Petrom Skokom, balkanskim prvakom, na čelu, ki je bil dijak II. gimnazije Maribor. To sem ponovil s kolegi tudi v štafeti na 4 x 100 metrov. Ob solidnih rezultatih ostalih članov ekipe smo zasedli 1. mesto tudi v skupnem seštevku vseh disciplin in nazdravili iz velikega pokala.

Naslednje jutro pride profesor Čuš v naš 4. c-razred, odpre redovalnico in me pokliče pred kateder. Zahteva, da povem, kako sva v Murski Soboti premagala II. gimnazijo Maribor. Ko sem zaključil z razlago, mi v redovalnico vpiše veliko petico iz sociologije. Vsem pa razloži, kaj imata skupnega zmaga v atletiki in sociologija.

Sedemnajst let sem že predsednik najboljšega teniškega kluba v Sloveniji – ŽTK Maribor – in vedno uporabim njegove besede: »Danes bomo zmagali!«


Ste izpustili zgodbo? Poiščite jo na seznamu zgodb ali se prijavite na naše e-novice.

Seznam objavljenih zgodb Prijava na e-novice